SOLVEIG RYE GHATSO

Mitt navn er Solveig Rye Ghatso.  Jeg driver Studio Orientaldans i Tønsberg. Jeg er født og oppvokst på Oslos østkant, 62 modell i krepsens tegn.

Det er med glede jeg har takket ja til å delta på festivalen Hjertetreff 2019. Jeg vil der fortelle om dansens opprinnelse, dansens forskjellige stilarter og vei til scenen. Jeg vil snakke om dansen betydning for kvinner i dag.  Og så skal vi selvfølgelig danse.  

I min ungdom og tidlig i 20 årene var jeg lidenskapelig opptatt av dans. Jeg deltok på forskjellige dansekurs innen jazzdans og jeg var med på forskjellige opptredener. Utvalget var smalt den gang i forhold til hva det er i dag.

Når jeg var 30 år flyttet jeg til Nøtterøy med mine to sønner som da var 6 og 4 år.  I og med at jeg var alene om omsorgen for mine sønner, fra de var 3 og 1 år gamle, gikk tiden stort sett med til å være mamma og dansen måtte vente. Men jeg glemte aldri mitt mantra «Dansen er mitt liv»

Jeg jobbet i helsesektoren, fast vikar i Steinerskolens barnehage og noen år som selvstendig med aromaterapi. Jeg tok voksengymnaset når jeg var 38 år og planen var å utdanne meg til sykepleier. Etter en bilulykke pådro jeg meg en nakkeskade og jeg måtte tenke nytt hva gjaldt fremtiden og jobb.

Jeg hadde tilegnet meg noe kunnskap om magedans og visste at dansen har en gunstig effekt på diverse helseplager. Da det ikke eksisterte noe tilbud i nærmiljøet reiste jeg inn til Oslo for å trene. Etter mye reising bestemte jeg meg for å prøve å gjøre magedansen til mitt levebrød og startet opp med et nybegynnerkurs i lånte lokaler. Det gikk strålende og etter noen få måneder hadde jeg skaffet et lokale i Tønsberg som jeg pusset opp med speil, nytt gulv, jeg skaffet et stereoanlegg og det som skal til for å skape en orientalsk stemning. Det var i 2004. Jeg er fremdeles i de samme lokalene med en betydelig bredere kunnskap om denne kunstformen som jeg vi si at  orientaldans er. I årens løp har jeg deltatt på kurs og seminarer i inn og utland. Jeg har møtt Egyptiske legender innen dansen og lært av «den gamle skolen». Jeg er i så måte opptatt av å undervise den autentiske dansen med de stilarter som den innehar.

Mine elever er kvinner i alle aldre, den yngste hos meg er, pr i dag, 13 år og den eldste er 82 år. Det er, «kvinner i alle former og fasonger» med ulik yrkes bakgrunn og sosiale tilknytninger. Dansen har et romslig kvinneideal.

En av mine store lidenskaper er å lage forestillinger hvor jeg bringer damene til scenen. I løpet av en forestilling får publikum oppleve forskjellige stilarter innen orientaldans, Flamenco oriental og kabaret dans, vår neste forestilling har også Tango oriental. Det er alltid en rød trå i forestillingene som er krydret med replikker og en smule humor. Vi har våre forestillinger i Papirhuset Teater som er et lite intimt og hyggelig teater i Tønsberg.

ORIENTALDANS

Denne dansestilen sies og være rundt 4000 år gammel og at den gikk i lære fra mor til datter. Dansens bevegelser som i hovedsak ligger i hoftene, bekken og mage, ble brukt som en fertilitets dans samt fødselsforberedende. I dag har dansen utviklet seg til å involvere flere deler av kroppen.

Noen hevder at denne danseformen stammer fra India og at sigøynerne tok den med på sin vandring mens andre hevder at den oppsto i Egypt og spredte seg over hele Nord Afrika. På arabisk heter dansen «Raqs sharqi» som betyr «Dans fra Østen» og det er vanlig å ha magedans som et underholdningsinnslag i bryllup da det skal bringe lykke og mange barn til de nygifte. 

KONTAKTINFORMASJON

Studio Oriantaldans Solveig Rye Ghatso

Øvre Langgate 40, 3110 Tønsberg

Telf. 922 90 292

Epost: solveigorientaldans@gmail.com

FB: Studio oriebtaldans (Tønsberg magedansstudio)

Skriv en kommentar: (Klikk her)

123hjemmeside.no
Antall tegn tilbake: 160
OK Sender...
Se alle kommentarer

| Svar

Nyeste kommentarer

10.06 | 11:10

Flott festival på Nøtterøy.

...
27.04 | 18:12

Hei. Det går buss fra Stavanger til Tønsberg Sem. Det ligger utenfor Tønsberg sentrum. Noen der som skal til Nøtterøy?

...
13.03 | 15:36

Kan du ta kontakt med meg på 93080450? Varm hilsen fra Mette.

...
13.03 | 15:00

Pris uten overnatting . Bor i området

...
Du liker denne siden
Hei!
Prøv å lage din egen hjemmeside som jeg.
Det er enkelt, og du kan prøve det helt gratis.
ANNONSE