INGRID BRUDEVOLL

Once your body surrenders to movement, your soul remembers its dance.

-      Gabrielle Roth, “Sweat Your Prayers”

Jeg oppdaget Gabrielle Roths 5Rytmer® i 2007, og siden har dette vært min praksis for å gjenfinne og gjenvinne min egen ro, livskraft og kreativitet i hverdagen. 5Rytmer er for meg en bunnløs kilde til fornyelse, som jeg kan la meg selv forsvinne inn i, gi meg over til, og komme ut igjen litt forandret, til det bedre. Våren 2016 ble jeg ferdig sertifisert lærer i 5Rytmer®

Bevegelse og rytme har vært mitt fag lenge – i 1988 var jeg ferdig utdannet eurytmilærer fra Berlin. Siden da har jeg arbeidet som scenekunstner og lærer i bevegelse på alle klassetrinn fra barnehage til høyskole, i Steinerskole og offentlig skole, og for barn, ungdom og voksne med spesielle livssituasjoner og behov, drevet Eventyrteater, videreutdannet meg i stemmearbeid, sigøynermusikk, tatt en mastergrad i teatervitenskap, vært med å utvikle fredspedagogikk i Norge, samt utdannet meg i familiekonstellasjoner og traumearbeid.

Masteroppgaven min i Teatervitenskap i 2004 handlet om hva som gjør at teater kan ha en samlende og forvandlende virkning på mennesker. I ettertid ser jeg at dette er kjernen i alt jeg har holdt på med, og fortsatt holder på med, i dag gjennom 5Rytmer. 

Jeg er fascinert av den enkle strukturen i 5Rytmer, en struktur som etter min erfaring kan romme hele spekteret vårt: kropp, følelser, sjel, sinn og ånd. Lys og skygge. Fortid, fremtid, nåtid. Alle kan være med på det, på tvers av språk, alder, kultur, utdannelse, kjønn, erfaring og fysiske ferdigheter, for rytmene er vårt felles morsmål.

5Rytmer er blitt kalt en vestlig form for Tao - en praksis som er utviklet i vesten, for vestlige mennesker, som en helende og frigjørende bevegelsespraksis. Rytme er i alle mennesker og i alt som lever, hele tiden. Rytme er liv. Mye i vår kultur tar oss inn i stress som gjør at vi kommer i utakt med våre naturlige rytmer, og mister livskraft, flyt og glød. 5Rytmer er en praksis du kan bruke for å nullstille, koble inn på nytt, og gjenfinne en enklere form for væren. Å flytte oppmerksomheten fra alt det vi hele tiden børskal, og , og tilbake til det enkle: Føtter i rytme, innpust og utpust, å være i livet i en kropp, i bevegelse. 5 Rytmer er et pusterom, hvor vi kan gjenfinne vår egen energi, som kommer fra kroppens og sjelens kraft. 

FLYT er den feminine rytmen. Alt starter med den.

STAKKATO gir retning og definisjon, fokus, klarhet.

KAOS: Gir slipp, slipper løs, bryter gjennom. 


LYRISK: Lett, uanstrengt, individuelt, sjelen.

STILLHET: Væren, pust, inspirasjon. Å romme.

5Rytmer® er et kart vi kan utforske og navigere etter. Jeg gleder meg til å invitere dere med på en liten reise inn i rytmenes verden. Det blir spennende å se hva du finner der. Det er uendelige muligheter for noe nytt å oppdage.

 

5Rytmer er skapt av Gabrielle Roth, og praktiseres idag av titusener over hele verden. 5Rytmer® er en filosofi, et perspektiv og en dynamisk bevegelsespraksis, fundert på prinsippet om at hvis du setter psyken i bevegelse, vil den helbrede seg selv. Bevegelse er både medisinen og metaforen, på tvers av alle språk, kulturer og aldersgrupper. Gjennom bevegelse transformeres smerte til kunst, kunst til bevissthet, og bevissthet til handling. Der det praktiseres 5Rytmer oppstår et fellesskap for å danse, svette, forvandle, støtte, og å skape et trygt rom hvor hver og en av oss kan gi litt slipp på våre faste forestillinger om hvem og hva vi skal være, og dermed vekke til live og gi litt mer plass for den originale, uforutsigbare, fascinerende, friske, kraftfulle og frihetselskende delen av oss selv

Skapt av Gabrielle Roth

og praktisert av titusener over hele verden. 5Rytmer® er en filosofi, et perspektiv og en dynamisk bevegelsespraksis, fundert på prinsippet om at hvis du setter psyken i bevegelse, vil den helbrede seg selv. Bevegelse er både medisinen og metaforen, på tvers av alle språk, kulturer og aldersgrupper. Gjennom bevegelse transformeres smerte til kunst, kunst til bevissthet, og bevissthet til handling. Der det praktiseres 5Rytmer oppstår et fellesskap for å danse, svette, forvandle, støtte, og å skape et trygt rom hvor hver og en av oss kan gi litt slipp på våre faste forestillinger om hvem og hva vi skal være, og dermed vekke til live og gi litt mer plass for den originale, uforutsigbare, fascinerende, friske, kraftfulle og frihetselskende delen av oss selv.

Gabrielle Roth ble født i San Fransisco i 1941, og døde i New York i 2012. På 60, 70 og 80 tallet utviklet hun 5Rytmer mens hun arbeidet ved Esalen Institute i California, og The Moving Centre i New York. I denne prosessen møtte hun mange av tidens innflytelsesrike ny-tenkere. Blant dem hun samarbeidet med var også antropologen Gregory Bateson og psykiateren Fritz Perls (gestalt-terapi). Gjennom de neste tiårene reiste hun så verden rundt og underviste i 5Rytmer®. Idag er det flere hundre lærere over hele verden som underviser etter hennes prinsipper, og ti-tusenvis av dedikerte dansere som har 5 Rytmer som sin faste praksis for avkobling, regenerasjon og nullstilling i en moderne hverdag. I dag er det 5Rhythms Global som viderefører Gabrielles arbeid. Les mer:  www. 5RhythmsGlobal.com

KONTAKTINFORMASJON:

Hvis du vil lese mer om meg, om 5Rytmer, om Gabrielle, eller om videre muligheter for drop inn, kurs og workshops i 5Rytmer, sjekk min hjemmeside: www.ingridbrudevoll.no, fb siden: 5RytmermedIngridB eller 5Rhythms Global

Nyeste kommentarer

30.06 | 09:10

Jeg vil gjerne være med i gruppen

15.02 | 19:34

Du er velkommen til å melde deg på. Bare ta kontakt på mail hjertetreff.bo...

15.02 | 18:40

Jeg ville elske at blive med

18.11 | 23:29

Hei Grete